Meeting of the President Rumen Radev with the management board of JBBA consisting of the CEOs od Japanese companies in Bulgaria

Президентът Румен Радев се срещна с управителния съвет на JBBA

Президентът на Република България покани членовете на управителния съвет на JBBA, както и посланика на Япония в България – Хироши Нарахира, на среща на „Дондуков 2“ с цел да се запознае с дейностите и плановете за развитие на асоциацията.

Държавният глава отбеляза последователните действия на президентската институция за постигането на нова динамика в икономическото и инвестиционно партньорство между България и Япония. През 2020 г. на среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество между двете страни, домакин на която беше българският президент, беше представена инициативата за създаване на Японско-българската бизнес асоциация.

Румен Радев изтъкна огромния неизползван потенциал в отношенията между България и Япония и допълни, че страната ни цени високо предвидимостта и коректността на японските компании, които инвестират у нас. Държавният глава отличи и предимствата на страната ни за привличане на инвестиции: геостратегическо разположение, стабилни макроикономически показатели и качествен висококвалифициран капитал.

Председателят на управителния съвет на Японско-българската бизнес асоциация Владислав Михов благодари на държавния глава за подкрепата и заяви, че организацията ще подпомага както навлизането на японски фирми на българския пазар, така и на български компании, които да намерят свои партньори в Япония.

Стамен Банковски, зам.-председател на управителния съвет на асоциацията, сподели, че е оптимист за бъдещето, тъй като компаниите от асоциацията вече са доказали, че могат да развиват успешно бизнеса си в България, и могат да участват със своя опит в подобряването на бизнес средата в различни области като регулации, образование и други.

Тодор Кесимов, член на управителния съвет на асоциацията, добави, че част от усилията ще бъдат насочени и към подобряване на бизнес климата, средата и условията, в които работят японските компании в България, тъй като обемът приходи, който декларират, е изключително важен за икономиката в страната.

По време на разговора посланик Хироши Нарахира отбеляза динамично развиващата се стартъп екосистема в България и тенденцията млади българи да се завръщат със своите идеи и бизнес планове, които да реализират в страната си. Посланикът на Япония в България отправи и покана за участие на страната в голямото международно изложение World Expo 2025, което предстои да се проведе през 2025 г. в Осака, Япония.