Възстановената от Такеда Японска градина в софийския зоопарк чества една година

С чайна церемония пред Японската градина в столичния зоопарк на 5 юни започнаха честванията за 134-ия рожден ден на зоопарка и 25 години от съществуването на програмата за дарителство и осиновяване на животни. По същата програма с подкрепата на фармацевтичната компания Такеда бе реновирана единствената публично достъпна японска градина в София.

Празникът започна с Рю-рей – демонстрация на чайна церемония.Гостите опитаха здравословния чай сенча, който всяка сутрин се пие от японските деца. Имаха възможност и за дегустация на истинско японско суши.

Госпожа Мивако Ноте направи демонстрация по калиграфия, а 18-годишната абитуриентка Йоанна Пенкова, която от дете се занимава с древното японско изкуство за сгъване на хартия – оригами – накичи градината със стотици хартиени жерави, дракони и гълъби.

Изложба на 23 сорта дръвчета – японски явори – представи ландшафтният архитект от Ботаническата градина към БАН Пенко Пенков.

Мария Кеменчеджиева – учител по икебана и председател на Сдружение за икебана Кагецу – нереди на живо пред погледа посетителите образци на това японско изкуство за подреждане на цветя.

Бойното изкуство джудо също е част от философията и традицията на Япония. Своето майсторство в джудото показаха състезатели на спортен клуб ЦСКА.